Telefon: +381 11 36 12 377   Fax: +381 11 36 21 186

Klima uređaji

Opasna bakterija iz klima uređaja.

Legionarska bolest.

 

SAVET

Redovno čišćenje klima- uređaja je način da zaštitite zdravlje.

 

Nerdovno servisiranje klima uređaja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Centralna klimatizacija u zgradama koje se neredovno čiste, ali i u domaćinstvima , može da dovede do legionarske bolesti.

-         Bakterija koja uzrokuje legionarsku bolestnajčešće se nalazi u stajaćim vodama. U gradovima je stacionirana u zatvorenim sistemima kao što su klima-uređaji i centralno grejanje. Bakterija se prenosi respiratornim putem i bolest se najčešće manifestuje kao zapaljenje pluća, akli se ne prenosi sa čoveka na čoveka – objašnjava prof. Dr Mijomir Pelemiš, direktor klinike za infektivne i tropske bolesti.

Posebne mere prevencije odnosno zaštite od bolesti ne postoje. Ako ste u mogućnosti izbegavajte objekte sa centralnom klimatizacijom za koje znate da se ne servisiraju redovno, a u svom stanu redovno čistite filtere u „klimi“.

Kakva će klinička slika da se ispoli kod zaražene osobe, zavisi od njenog imunog sistema .

-         Ako je reč o osobama koje imaju oštećeni imunitet, one će dobiti težak oblik bolesti kod koje smtrtnost može da bude čak i 80 odsto. Inače smrtnost se kreće od 3 do 30 odsto. Ređe obolevaju deca – dodaje dr Pelemiš.

Bolest karakterišu visoka temperatura, opšta slabost i suv kašalj, što nije karakteristično za druge bolesti pluća. Pored pluća bakterija može napasti mozak i srce.

Dr Pelemaš  kaže da se legionarska bolest retko dijagnostikuje zbog čega su važni podaci o tome da je osoba koja ima tegobe boravila u zatvorenim prostorima gde se koriste klima-uređaji. Ovo zapaljenje pluća mož eda dovede do smrti, ako se pacijent brzo ia adekvatno ne zbrine.

Od momenta zaraze do njenog ispoljavanja može da prođe od dva do deset dana. Bolest je u srednjem i lakšem obliku laka za lečenje, a od lekova veoma su efikasni makroloidni antibiotici. Lečenje je ambulantno, osim kod težih oblika kada pacijent mora da bude u bolnici.

 

LEGIONARI SE PRVI ZARAZILI

Bolest je otkrivena 1979. kada se u jednom hotelu u Filadelfiji, koji je imao centralnu klimatizaciju, pojavila epidemija upale pluća za vreme održavanje konvencije američkih veterana (legionara). Umrlo je pet legionara, a obdukcija je pokazala da je bolest izazvana do tada nepoznatom bakterijom legionella pneumophilia, koja je od tada nazvana po legionarima.

Bulevar oslobođenja 18 (pored Veterinarskog fakulteta)
11000 Beograd
Srbija

Telefon: +381 11 36 12 377
Fax: +381 11 36 21 186

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Kontakt
Copyright © 2020 oziris.rs. Sva prava zadrzana. Izrada sajta Lazacom

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka